Loading...
  • info@mobileoptic.com +371 20117000
  • Понедельник - Воскресенье 10.00 - 21.00

Увлажнители

Mākslīgās asaras ieņem svarīgu vietu sausās acs sindroma terapijā. Mākslīgās asaras var lietot kā patstāvīgu terapijas līdzekli, ja sausās acs sindroma saslimšana ir vieglas vai vidējas pakāpes, vai kombinācijā ar citiem preparātiem sausās acs sindroma smago gadījumu ārstēšanā.

Pastāv plaša mākslīgo asaru preparātu izvēle, bet katrs produkts atšķiras pēc sastāva, t.i. dažāds elektrolītu daudzums un procentuāls saturs, ar dažādiem osmolaritātes un viskozitātes koeficientiem, ar vai bez konserventiem utt. (McDonald, 2007). Lai atrastu tieši Jums vajadzīgo preparātu sākotnēji ir jākonsultējas ar redzes aprūpes speciālistu.

Mākslīgo asaru pamatīpašības:

Elektrolītu sastāvs. Mākslīgo asaru sastāvam jābūt līdzīgam asaru elektrolītu sastāvam.

Osmolaritāte. Pacientiem ar sausās acs sindromu, asaru osmolaritāte ir lielāka nekā veseliem pacientiem. Pēc būtības mākslīgo asaru osmolaritātei jābūt tādai pašai kā veselām asarām, bet pēc dažu pētījumu rezultātiem optimāla izvēle, kad mākslīgo asaru osmolaritāte ir lielāka. Pastāv arī mākslīgo asaru produkti ar ļoti augstu osmolaritāti, t.i. koloīdu osmolaritātes produkti jeb lielu mikromolekulu koncentrāciju produkti. Šāda veidā mākslīgo asaru priekšrocības ir tādas, ka samazinās bojāto epitēlija šūnu pietūkums.

Viskozitāte. Augstāka asaru viskozitāte palīdz asarām ilgāk noturēties uz acs virsmas, t.i. padara asaru plēvīti stabilāku, un palīdz aizsargāt acu virsmu. “Viskozitātes aģenti, kas ir mākslīgo asaru sastāvā, ir karboksimetilceluloze, polivinilspirts, polietilēnglikols, propilēnglikols, hidroksipropil-guarāns un lipīdi, arī tie, kas veido rīcīneļļu vai minerāleļļu.” Lipīdi, kas ir mākslīgu asaru sastāvā papildina lipīdu slāni un padara to biezāku, līdz ar to samazinās asaru iztvaikošana no acs virsmas (Management and therapy of dry eye disease, 2007). Augstas viskozitātes aģenti mēdz izraisīt attēla kropļošanos. Pie vidēji smagas un vieglas sausās acs sindroma pakāpes parasti izmanto zemas viskozitātes aģentus, lai nepasliktinātu attēla kvalitāti pacientiem, bet smagos sausās acs sindroma gadījumos noteikti jāizmanto augstas viskozitātes aģenti. Parasti augstas viskozitātes oftalmoloģiskie preparāti ir gēli un želejas, kas ir lietojami uz nakti, lai dienas laikā nepasliktinātu redzes asumu un tādējādi neradītu diskomfortu pacientam (Asbell, 2006).

Konservantus izmanto, lai apturētu baktēriju koloniju vairošanos mākslīgo asaru preparātos, un tādā veidā pagarina šķidruma lietošanas laiku un to derīguma termiņu. Pastāv divu veidu konservanti: deterģenti un oksidatīvie konservanti.

Mākslīgās asaras ar konservantiem parasti nozīmē vieglas pakāpes sausās acs sindroma gadījumā un ir lietojamas no četrām līdz sešām reizēm dienā. Smagos sausās acs sindroma gadījumos un, ja ir nepieciešams pilināt biežāk, piemēram glaukomas pacientiem, tiek nozīmēti bezkonservantu oftalmoloģiskie preparāti, kas nerada papildus risku konservantu negatīvās ietekmes dēļ (Management and therapy of dry eye disease, 2007).

Saderīgu šķīdumu sastāvā ir mazas nejoniskās molekulas (piemēram, glicerīns). Šīs molekulas tiek iekšā šūnā un palielina šūnas iekšējo osmolaritāti, neizjaucot šūnu metabolismu. Tādējādi mākslīgo asaru preparāti, kas satur saderīgus šķīdumus, var nodrošināt aizsardzību pret osmotisko stresu. Produktu sastāvā, kas satur saderīgus šķīdumus bieži vien ir 0,9% vai 1% glicerīna (McDonald, 2007).

Bieži mākslīgo asaru sastāvu papildina ar hialuronskābi jeb nātrija hialuronātu, kas ir viskoelastīga substance, kurai piemīt pretiekaisuma darbība. Pamatojoties uz dažiem pētījumiem, mākslīgās asaras ar hialuronskābi sastāvā uzrāda labākus rezultātus pacientiem ar sausās acs sindromu nekā tad, ja bija lietotas mākslīgās asaras ar viskozitātes aģentiem (hidroksipropilmetilceluloze). Šādā gadījumā pacienti novēroja sausās acs sindroma simptomu ievērojamu samazināšanos. Savukārt citi pētījumi pierāda, ka nātrija hialuronāts bija ievērojami mazāk efektīvs nekā lokāls ciklosporīns, kuru izmanto kā asaru plēves stabilizētāju. Arī Gobleta šūnu daudzums bija svarīgāks faktors nekā hialuronskābes esamība mākslīgu asaru sastāvā (Moon, 2007).

Mākslīgas asaras samazina sausās acs sindroma simptomus, bet nemazina iekaisuma procesu, kuru pavada sausās acs sindroms. Tāpēc papildus nozīmē pretiekaisuma terapiju, kas ietver kortikosteroīdus, tetraciklīnus, ciklosporīnus (Lemp, 2008).

Saderīgi šķidrumi. Ir svarīgi, lai jonu koncentrācija ārpus šūnas neatšķiras no jonu koncentrācijas šūnas iekšpusē. Osmotiskais stress rodas, ja molekulu un/vai jonu koncentrācija šūnā atšķiras no tā, kas atrodas ārpus šūnas. Sausās acs sindroma gadījumā pacienta radzenes epitēlijs tiek pakļauts hiperosmolārām asarām un rodas osmotiskais disbalanss. Osmotiska stresa apstākļos radzenes epitēlija šūnām ir tieksme zaudēt daudz ūdens. Lai kompensētu ūdens daudzuma izmaiņas, palielinās elektrolītu koncentrācija šūnas iekšpusē, kas savukārt var novest pie šūnu bojājumiem (McDonald, 2007).

One Reply to “Mitrinātāji”

Добавить комментарий

ru_RURU