Loading...
  • info@mobileoptic.com +371 20117000
  • Понедельник - Воскресенье 10.00 - 21.00

Asaru īpašību ietekmējoši faktori

Pastāv iekšējie un ārējie vides faktori, kas ietekmē asaru kvantitāti un kvalitāti. Pie iekšējiem vides faktoriem pieder: pieradums reti mirkšķināt, darbs pie mikroskopa un/vai monitora, skata pozīcija, vecums, zems androgēnu līmenis, sistēmiskās zāles: antihistamīni, beta blokatori, spazmolītiskie līdzekli, diurētiķi un psihotropās vielas. Pie ārējiem vides faktoriem pieskaita zemu mitruma gaisa līmeni, liela ātruma vēju, darba vidi, kas var radīt acs virsmas sausumu (Craig, 2017).

Vides ietekme uz asaru plēvi ir pētīta vairākos pētījumos. Pašlaik liels cilvēku skaits ir pakļauts nelabvēlīgai videi un/vai mākslīgai videi. Samazinot temperatūru un gaisa relatīvo mitrumu, asaru plēve kļūst plānāka, asaru plīšanas laiks samazinās un acu sausums palielinās.” (Maruyama et al., 2004).

Liela ietekme uz asaru plēvīti ir apkārtējās vides temperatūrai. Apkārtējās vides temperatūra būtiski ietekmē cilvēka asaru plēves īpašības: asaru iztvaikošanas ātrumu, asaru plēves lipīdu slāņa biezumu, asaru stabilitāti un acs virsmas temperatūru. Pastāvīga augstas temperatūras iedarbība, visticamāk, izraisa sausās acs simptomus un rezultātā arī acu virsmas traucējumus (Abusharha et al., 2016).

One Reply to “Asaru īpašību ietekmējoši faktori”

Добавить комментарий

ru_RURU